Roman Vaněk
Roman Vaněk (* 11. ledna 1969) je český kuchař, gastronom, gurmán a autor kuchařských knih.
Životopis
Roman Vaněk se původně věnoval fotografii. Vystudoval v letech 1984 až 1988 Střední odbornou výtvarnou škola V.Hollara v Praze. Po skončení školy nastoupil do Československé tiskové kanceláře jako laborant a fotograf. Po listopadové revoluci v roce 1989 spoluzakládal Studentské listy, souběžně spolupracoval s Lidovými novinami jako fotoreportér.
V roce 1993 začal podnikat v mezinárodním obchodu. Nejprve se věnoval dovozu obuvi a usní z Brazílie, tyto aktivity ukončil v roce 2005. Od roku 2002 začal dovážet brazilská vína a stal se tak prvním dovozcem brazilských vín do Evropy<ref name=životopis>Informace o Pražském kulinářském institutu a oficiální životopis Romana Vaňka</ref><ref>Rozhovor R. Vaňka pro Bux Café</ref>.
Postupně se stále více věnoval gastronomii. V letech 2004 až 2007 absolvoval kurzy vaření v hotelu Radisson SAS Alcron pod vedením Jiřího Štifta a obchodních zahraničních cest využíval čím dál více k tomu, aby se seznámil s gastronomií navštívených zemí. Zároveň navazoval styky s restauratéry a kuchaři celého světa.
V roce 2007 zakládá Pražský kulinářský institut, kuchařskou školu pro veřejnost sídlící v Praze - Suchdole, která svoji činnost zahajuje prvním kurzem pro veřejnost 10. ledna 2008<ref name=životopis>Informace o Pražském kulinářském institutu a oficiální životopis Romana Vaňka</ref> a kde Roman Vaněk dodnes působí jako ředitel a lektor. O dva roky později spoluzakládá vydavatelství Prakul Production s.r.o. zaměřené na gastronomickou literaturu.
V té době také začíná být mediálně známou osobností. Objevuje se po boku Zdeňka Pohlreicha v několika dílech jeho pořadu „Ano šéfe!“ (TV Prima) a jako jeden z porotců kuchařské reality show Na nože! (TV Prima), kde působil i jako spolutvůrce námětu a odborný poradce. V té době se také odehrála epizoda zájmu bulvárních médií o "skvrny kolem očí" <ref name=skvrny>Článek v Blesku o skvrnách kolem očí Romana Vaňka</ref>. V reakci na toto bulvární téma vymyslel několik absurdních historek o údajném původu skvrn. Fakticky se jedná o hyperpigmentaci jako následek atopického exému<ref name=skvrny>13. komnata Romana Vaňka</ref>.
Ještě v době, kdy již byl uznávanou gastronomickou autoritou a přednášel na odborných školách, neměl oficiální vzdělání v oboru gastronomie. To si doplnil až v roce 2011 absolutoriem Střední školy gastronomické a hotelové v Praze Braníku, kde získal výuční list v oboru kuchař.
Přednáší na American Business Institute, mnoha konferencích, školách a institucích.
Sbírá jídelní lístky a staré kuchařské knihy.
Je ženatý a má dvě dcery Terezu a Kateřinu.
Dílo
Roman Vaněk je autorem námětů a producentem edice odborných kuchařských DVD pojmenované „Krok za krokem“ jež se prodávají v několika zemích světa<ref name=životopis>Informace o Pražském kulinářském institutu a oficiální životopis Romana Vaňka</ref>. V této edici v letech 2009 až 2011 vyšlo:
- Zapomenuté poklady české kuchyně (aneb jak to ta babička tenkrát vařila...) [1]
- Pokrmy k rodinnému stolu krok za krokem (Set 3 DVD se Zdeňkem Pohlreichem s celkem 5 hodinami a 27 minutami materiálu. Každé DVD obsahuje tištěné brožury se všemi postupy [2])
- Sushi krok za krokem (více než hodinový edukativní DVD projekt Pražského kulinářského institutu a šéfkuchaře Tomáše Hnátka [3])
- Grilování krok za krokem (Set 3 DVD s 4 a půl hodinami receptů pouze o grilování. [4])
Roman Vaněk je spoluautorem série kuchařských knih předních šéfkuchařů působících v České republice, kterou vydala v létech 2009 až 2010 Euromedia pod názvem "Bravo, šéfe!":
- Bravo, šéfe! Zdeněk Pohlreich vaří mezinárodní kuchyni. Praha : Euromedia Group - Ikar, 2009. ISBN 978-80-249-1320-9 [5]. Kniha nabízí třicet předpisů mezinárodní kuchyně v podání Zdeňka Pohlreicha na předkrmy, saláty, polévky hlavní jídla a dezerty, osm z nich (kuřecích) podrobně představuje přiložené DVD.
- Bravo, šéfe! Riccardo Lucque vaří italskou kuchyni. Praha : Euromedia Group - Ikar, 2009. ISBN 978-80-249-1324-7 [6]. Kniha popisuje pestrou škálu italských jídel od předkrmů po moučníky. Doprovodné DVD seznamuje s přípravou vybraných receptů.
- Bravo, šéfe! Dalibor Navrátil vaří francouzskou kuchyni. Praha : Euromedia Group - Ikar, 2010. ISBN 978-80-249-1361-2 [7]. Dalibor Navrátil, který je nositelem francouzského rytířského řádu Chaine des Rotisseurs za přínos k moderní gastronomii, popisuje třicet receptů z ryb, drůbeže, zeleniny, masa, ovoce a další speciality francouzské kuchyně. Vybrané recepty jsou krok za krokem popsány na přiloženém DVD.
- Bravo, šéfe! Václav Frič vaří tradiční českou kuchyni. Praha : Euromedia Group - Ikar, 2010. ISBN 978-80-249-1398-8 [8]. Výběr 30 receptů na pokrmy klasické české kuchyně od předkrmů až po moučníky. Postup přípravy je podrobně rozepsán a u osmi pokrmů je navíc možné vše shlédnout na přiloženém dvd.
Roman Vaněk je dále autorem cestopisné knihy „S vařečkou kolem světa“ Praha : Euromedia Group - Ikar, 2011. ISBN 978-80-249-1514-2. V knize vystupuje Roman Vaněk jako průvodce světovou gastronomií a popisuje setkání se světovými kuchaři, které osobně na svých cestách poznal. Představuje i vybrané kuchařské předpisy. [9]
Roman Vaněk je i spoluautorem knihy Sushi doma krok za krokem ( Prakul Production 2012), která se stala světovým finalistou v kategorii „Nejlepší japonská kuchařská kniha“ mezinárodní soutěže Gourmed Cookbook Awards 2012.<ref name=Award>http://www.prakul.cz/default/article?articleId=8</ref>
Prestiž Romanu Vaňkovi definitivně zajistily dva na sebe navazující knižní bestselery, jejichž je autorem i nakladatelem:
- Poklady klasické české kuchyně, aneb, Jak to ta babička tenkrát vařila. Praha : Prakul Production, 2012. ISBN 978-80-905048-0-6. Kniha kuchařských předpisů klasické české kuchyně, odlehčených, upravených pro současné vaření. Vhodná je pro úplné začátečníky, inspiraci může najít i zkušený kuchař. [10]. Titul má přes přes 40 000 prodaných výtisků a kniha byla za Českou republiku nominována do světové soutěže Gourmet World Cookbook Award 2012 v kategorii „Nejlepší kuchařská kniha pro profesionály“. <ref name=Award>http://www.prakul.cz/default/article?articleId=8</ref><ref name=Award2>http://hobby.idnes.cz/kucharske-knihy-cena-0ly-/hobby-domov.aspx?c=A121219_123117_hobby-domov_bma</ref>
- Kouzlo kuchyně Čech a Moravy, aneb, Dědictví našich babiček. Praha : Prakul Production, 2012. ISBN 978-80-905048-8-2. Kuchařská kniha do detailu popisuje více než 200 receptů české a moravské kuchyně. [11]
Roman Vaněk je autorem námětu a zároveň průvodcem jednoho z nejsledovanějších českých internetových pořadů roku 2012 s názvem „Peklo na talíři“, který byl v roce 2012 oceněn na mezinárodním filmovém festivalu Life Sciences Film Festival cenou studentů a který se dočkal během necelého roku více než 27 milionů shlédnutí.
Odkazy
- Informace o Pražském kulinářském institutu a oficiální životopis Romana Vaňka
- 13. komnata Romana Vaňka
- Oficiální stránky Romana Vaňka
- Bydlení Romana Vaňka
- O pořadu "Na nože!"
- Informace o Romanu Vaňkovi jako porotci pořadu "Na nože"
- Roman Vaněk o kuchařských knihách
- Peklo na talíři
- Článek v Blesku o skvrnách kolem očí Romana Vaňka
- Kritika receptů ze serveru mimibazar.cz
- Roman Vaněk kritizuje kvalitu potravin v supermarketech
- Spot na podporu prezidentské kandidatury Karla Schwarzenberga
- V pořadu ČT "Barvy života"
- Rozhovor s R. Vaňkem na bux.cz
- Rozhovor s R. Vaňkem na Kuchyně CZ
- Křest knihy „Kouzlo kuchyně Čech a Moravy“ Romana Vaňka
- Rozhovor pro Zlínský nočník
- Roman Vaněk v Hyde Parku ČT 16. 1. 2012
- Roman Vaněk v Hyde Parku ČT 1. 3. 2013
- O přednášce R. Vaňka na hotelové škole v Havlíčkově Brodě
- O přednášce R. Vaňka v Business Institutu
- Rozhovor R. Vaňka pro server zajidlem.cz
- Rozhovor R. Vaňka pro server lidovky.cz
- Rozhovor R. Vaňka pro Reflex.cz
- Recenze kuchařské knihy R. Vaňka "Poklady české kuchyně
- Informace o podpoře Karla Schwarzenberga v prezidentské volbě