Roman Vaněk

Z Rehakovi
(Rozdíly mezi verzemi)
Přejít na: navigace, hledání
 
(Není zobrazeno 6 mezilehlých verzí od 1 uživatele.)
Řádka 5: Řádka 5:
 
Roman Vaněk se původně věnoval fotografii. Vystudoval v letech [[1984]] až [[1988]] [[Střední odborná výtvarná škola V.Hollara|Střední odbornou výtvarnou škola V.Hollara]] v Praze. Po skončení školy nastoupil do [[ČTK|Československé tiskové kanceláře]] jako laborant a fotograf. Po listopadové revoluci v roce 1989 spoluzakládal [[Studentské listy]], souběžně spolupracoval s [[Lidové noviny|Lidovými novinami]] jako fotoreportér.
 
Roman Vaněk se původně věnoval fotografii. Vystudoval v letech [[1984]] až [[1988]] [[Střední odborná výtvarná škola V.Hollara|Střední odbornou výtvarnou škola V.Hollara]] v Praze. Po skončení školy nastoupil do [[ČTK|Československé tiskové kanceláře]] jako laborant a fotograf. Po listopadové revoluci v roce 1989 spoluzakládal [[Studentské listy]], souběžně spolupracoval s [[Lidové noviny|Lidovými novinami]] jako fotoreportér.
  
V roce 1993 začal podnikat v mezinárodním obchodu. Nejprve se věnoval dovozu obuvi a usní z Brazílie, tyto aktivity ukončil v roce 2005. Od roku 2002 začal dovážet brazilská vína a stal se tak prvním dovozcem brazilských vín do ČR <ref name=životopis>[http://www.prakul.cz/o-institutu Informace o Pražském kulinářském institutu a oficiální životopis Romana Vaňka]</ref><ref>[http://www.bux.cz/literarni-kavarna/rozhovory/roman-vanek.html Rozhovor R. Vaňka pro Bux Café]</ref>.  
+
V roce 1993 začal podnikat v mezinárodním obchodu. Nejprve se věnoval dovozu obuvi a usní z Brazílie, tyto aktivity ukončil v roce 2005. Od roku 2002 začal dovážet brazilská vína a stal se tak prvním dovozcem brazilských vín do Evropy<ref name=životopis>[http://www.prakul.cz/o-institutu Informace o Pražském kulinářském institutu a oficiální životopis Romana Vaňka]</ref><ref>[http://www.bux.cz/literarni-kavarna/rozhovory/roman-vanek.html Rozhovor R. Vaňka pro Bux Café]</ref>.  
  
 
Postupně se stále více věnoval gastronomii. V letech [[2004]] až [[2007]] absolvoval kurzy vaření v hotelu Radisson SAS Alcron pod vedením Jiřího Štifta a obchodních zahraničních cest využíval čím dál více k tomu, aby se seznámil s gastronomií navštívených zemí. Zároveň navazoval styky s restauratéry a kuchaři celého světa.
 
Postupně se stále více věnoval gastronomii. V letech [[2004]] až [[2007]] absolvoval kurzy vaření v hotelu Radisson SAS Alcron pod vedením Jiřího Štifta a obchodních zahraničních cest využíval čím dál více k tomu, aby se seznámil s gastronomií navštívených zemí. Zároveň navazoval styky s restauratéry a kuchaři celého světa.
  
V roce [[2007]] zakládá [[Pražský kulinářský institut]], kuchařskou školu pro veřejnost sídlící v [[Praha|Praze]] - Suchdole.
+
V roce [[2007]] zakládá [[Pražský kulinářský institut]], kuchařskou školu pro veřejnost sídlící v [[Praha|Praze]] - Suchdole, která svoji činnost zahajuje prvním kurzem pro veřejnost [[10. leden|10. ledna]] [[2008]]<ref name=životopis>[http://www.prakul.cz/o-institutu Informace o Pražském kulinářském institutu a oficiální životopis Romana Vaňka]</ref> a kde Roman Vaněk dodnes působí jako ředitel a lektor. O dva roky později spoluzakládá vydavatelství Prakul Production s.r.o. zaměřené na gastronomickou literaturu.
  
1984-1988 Střední odborná výtvarná škola V.Hollara v Praze
+
V té době také začíná být mediálně známou osobností. Objevuje se po boku [[Zdeněk Pohlreich|Zdeňka Pohlreicha]] v několika dílech jeho pořadu „Ano šéfe!“ ([[TV Prima]]) a jako jeden z porotců kuchařské reality show Na nože! ([[TV Prima]]), kde působil i jako spolutvůrce námětu a odborný poradce. V té době se také odehrála epizoda zájmu bulvárních médií o "skvrny kolem očí" <ref name=skvrny>[http://www.blesk.cz/clanek/celebrity-ceske-celebrity/141951/porotce-vanek-na-skvrny-se-me-ptaji-casto.html Článek v Blesku o skvrnách kolem očí Romana Vaňka]</ref>. V reakci na toto bulvární téma vymyslel několik absurdních historek o údajném původu skvrn. Fakticky se jedná o [[Hyperpigmentace|hyperpigmentaci]] jako následek [[Atopický exém|atopického exému]]<ref name=skvrny>[http://www.ceskatelevize.cz/porady/1186000189-13-komnata/211562210800038-13-komnata-romana-vanka/ 13. komnata Romana Vaňka]</ref>.
  
1988-1989 ČTK, laborant, fotograf
+
Ještě v době, kdy již byl uznávanou gastronomickou autoritou a přednášel na odborných školách, neměl oficiální vzdělání v oboru gastronomie. To si doplnil až v roce [[2011]] absolutoriem Střední školy gastronomické a hotelové v Praze Braníku, kde získal výuční list v oboru [[kuchař]].
  
1989-1991 Studentské listy – spoluzakladatel, fotoreportér, souběžně spolupracovník Lidových novin – fotoreportér (Irán, Kanada)
+
Přednáší na American Business Institute, mnoha konferencích, školách a institucích.
  
1993-2005  dovoz obuvi a usní z Brazílie, zastoupení předních brazilských výrobců obuvi, zahraniční obchod (Brazílie, Asie, Estonsko, Uruguay, Argentina, Austrálie)
+
Sbírá jídelní lístky a staré kuchařské knihy.
  
1997  založení společnosti Cosmopolitan Central Europe s.r.o.
+
Je ženatý a má dvě dcery Terezu a Kateřinu.
  
2002 dovoz prvních brazilských vín do Evropy
+
== Dílo ==
 +
Roman Vaněk je autorem námětů a producentem edice odborných kuchařských [[DVD]] pojmenované „Krok za krokem“ jež se prodávají v několika zemích světa<ref name=životopis>[http://www.prakul.cz/o-institutu Informace o Pražském kulinářském institutu a oficiální životopis Romana Vaňka]</ref>. V této edici v letech 2009 až 2011 vyšlo:
 +
# '''Zapomenuté poklady české kuchyně'''  (aneb jak to ta babička tenkrát vařila...) [http://www.prakul.cz/product/product?productId=2]
 +
# '''Pokrmy k rodinnému stolu krok za krokem''' (Set 3 DVD se Zdeňkem Pohlreichem s celkem 5 hodinami a 27 minutami materiálu. Každé DVD obsahuje tištěné brožury se všemi postupy [http://www.csfd.cz/film/291104-pokrmy-k-rodinnemu-stolu-krok-za-krokem/])
 +
# '''Sushi krok za krokem''' (více než hodinový edukativní DVD projekt Pražského kulinářského institutu a šéfkuchaře Tomáše Hnátka [http://www.prakul.cz/product/product?productId=3])
 +
# '''Grilování krok za krokem''' (Set 3 DVD s 4 a půl hodinami receptů pouze o grilování. [http://www.prakul.cz/product/product?productId=6])
  
2004  založení společnosti Cosmopolitan Brazilian Wines s.r.o., zabývající se výhradním dovozem a prodejem brazilských vín, zastoupení nejprestižnějších brazilských vinařství
+
Roman Vaněk je spoluautorem série kuchařských knih předních šéfkuchařů působících v České republice, kterou vydala v létech 2009 až 2010 Euromedia pod názvem "Bravo, šéfe!":
 +
# '''Bravo, šéfe! Zdeněk Pohlreich vaří mezinárodní kuchyni'''. Praha : Euromedia Group - Ikar, 2009. ISBN 978-80-249-1320-9 [http://search.mlp.cz/?lang=cs&action=sTitul&key=2832592]. Kniha nabízí třicet předpisů mezinárodní kuchyně v podání Zdeňka Pohlreicha na předkrmy, saláty, polévky hlavní jídla a dezerty, osm z nich (kuřecích) podrobně představuje přiložené DVD.
 +
# '''Bravo, šéfe! Riccardo Lucque vaří italskou kuchyni'''. Praha : Euromedia Group - Ikar, 2009. ISBN 978-80-249-1324-7 [http://search.mlp.cz/?lang=cs&action=sTitul&key=2842271]. Kniha popisuje pestrou škálu italských jídel od předkrmů po moučníky. Doprovodné DVD seznamuje s přípravou vybraných receptů.
 +
# '''Bravo, šéfe! Dalibor Navrátil vaří francouzskou kuchyni'''. Praha : Euromedia Group - Ikar, 2010. ISBN 978-80-249-1361-2 [http://search.mlp.cz/?lang=cs&action=sTitul&key=2862714]. Dalibor Navrátil, který je nositelem francouzského rytířského řádu Chaine des Rotisseurs za přínos k moderní gastronomii, popisuje třicet receptů z ryb, drůbeže, zeleniny, masa, ovoce a další speciality francouzské kuchyně. Vybrané recepty jsou krok za krokem popsány na přiloženém DVD.
 +
# '''Bravo, šéfe! Václav Frič vaří tradiční českou kuchyni'''.  Praha : Euromedia Group - Ikar, 2010. ISBN 978-80-249-1398-8 [http://search.mlp.cz/?lang=cs&action=sTitul&key=3358276]. Výběr 30 receptů na pokrmy klasické české kuchyně od předkrmů až po moučníky. Postup přípravy je podrobně rozepsán a u osmi pokrmů je navíc možné vše shlédnout na přiloženém dvd.
  
2004-2007 absolvent kurzů vaření v hotelu Radisson SAS Alcron pod vedením Jiřího Štifta, kulinářské stáže v zahraničí
+
Roman Vaněk je dále autorem cestopisné knihy „S vařečkou kolem světa“ Praha : Euromedia Group - Ikar, 2011. ISBN 978-80-249-1514-2. V knize vystupuje Roman Vaněk jako průvodce světovou gastronomií a popisuje setkání se světovými kuchaři, které osobně na svých cestách poznal. Představuje i vybrané kuchařské předpisy. [http://search.mlp.cz/?lang=cs&action=sTitul&key=3552599]
  
2006  člen mezinárodní poroty Avaliacao dos Vinhos Brasileiros, Bento Goncalves, Brasil
+
Roman Vaněk je i spoluautorem knihy '''Sushi doma krok za krokem''' ( Prakul Production 2012), která se stala světovým finalistou v kategorii „Nejlepší japonská kuchařská kniha“ mezinárodní soutěže Gourmed Cookbook Awards 2012.<ref name=Award>http://www.prakul.cz/default/article?articleId=8</ref>
  
2007  založení Pražského kulinářského institutu
+
Prestiž Romanu Vaňkovi definitivně zajistily dva na sebe navazující knižní bestselery, jejichž je autorem i nakladatelem:
 +
# '''Poklady klasické české kuchyně, aneb, Jak to ta babička tenkrát vařila'''. Praha : Prakul Production, 2012. ISBN 978-80-905048-0-6. Kniha kuchařských předpisů klasické české kuchyně, odlehčených, upravených pro současné vaření. Vhodná je pro úplné začátečníky, inspiraci může najít i zkušený kuchař. [http://search.mlp.cz/?lang=cs&action=sTitul&key=3659455]. Titul má přes přes 40 000 prodaných výtisků a kniha byla za Českou republiku nominována do světové soutěže Gourmet World Cookbook Award 2012 v kategorii ''„Nejlepší kuchařská kniha pro profesionály“''. <ref name=Award>http://www.prakul.cz/default/article?articleId=8</ref><ref name=Award2>http://hobby.idnes.cz/kucharske-knihy-cena-0ly-/hobby-domov.aspx?c=A121219_123117_hobby-domov_bma</ref>
 +
# '''Kouzlo kuchyně Čech a Moravy, aneb, Dědictví našich babiček'''. Praha : Prakul Production, 2012. ISBN 978-80-905048-8-2. Kuchařská kniha do detailu popisuje více než 200 receptů české a moravské kuchyně. [http://search.mlp.cz/?lang=cs&action=sTitul&key=3817015]
  
10.1.2008  otevření Pražského kulinářského institutu (Prakul)
+
Roman Vaněk je autorem námětu a zároveň průvodcem jednoho z nejsledovanějších českých internetových pořadů roku 2012 s názvem „Peklo na talíři“, který byl v roce 2012 oceněn na mezinárodním filmovém festivalu Life Sciences Film Festival cenou studentů a který se dočkal během necelého roku více než 27 milionů shlédnutí.
 
+
10. 1. 2008 první gastronomický kurz pro veřejnost v Prakulu
+
 
+
2010 spoluzaložil vydavatelství Prakul Production s.r.o.
+
 
+
2011 absolvent Střední školy gastronomické a hotelové v Praze Braníku – obor kuchař
+
 
+
Šéf Pražského kulinářského institutu (PRAKUL)
+
 
+
Roman Vaněk začínal v roce 1993 podnikání zahraničním obchodem mimo Asie a Austrálie především dovozem obuvi z Brazílie a v roce 1997 založil se svou partnerskou firmou v Brazílii společnost, která dodnes zastupuje přední brazilské výrobce obuvi po celé Evropě. Brazilskou obuv rozšířil na Slovensko a do pobaltských států Litvy, Lotyšska a především Estonska.
+
 
+
Postupně se mu však díky jeho lásce ke gastronomii otevřely dveře do nejlepších vinařství v Brazílii a v roce 2004 založil společnost (Cosmopolitan Brazilian Wines s.r.o.) zabývající se výhradně dovozem brazilských vín od nejvýznamnějších producentů. V Brazílii se zapsal do čítanek, když jako vůbec první začal vozit brazilská vína do Evropy v roce 2003. Pomáhal rozšiřovat export brazilských vín do České republiky, Německa a Norska, kde také přednášel.
+
 
+
Na svých cestách ochutnal cizokrajné speciality, navštívil mnoho restaurací, mohl tak poznávat a srovnávat. Zájem o kulinářství v něm dřímal odmalička. Měl to štěstí, že se začal přátelit s významnými šéfkuchaři  u nás i v zahraničí, díky jimž začal chápat základy profesionální gastronomie. Absolvoval kulinářské stáže u nás i v zahraničí.
+
 
+
Svoji gastronomickou vášeň korunoval v roce 2008 založením Pražského kulinářského institutu – nejprestižnější školy kurzů vaření pro veřejnost i profesionály v České republice.
+
 
+
„PRAKUL“ navazuje na dobrou gastronomickou tradici první republiky či na populární lekce vaření Viléma Vrabce.
+
 
+
Pod vedením špičkových českých i zahraničních šéfkuchařů a lektorů se tu ve více než dvou stech druzích kurzů učí vařit a péct nejen amatéři, ale i profesionálové, kteří se chtějí dozvědět něco nového například o vedení restaurace, či nových gastronomických trendech ve světě.
+
 
+
Roman Vaněk je znalcem gastronomie, surovin a velkým strážcem jejich kvality a perfektně se stará o zázemí celé kulinářské instituce.
+
 
+
Působil jako odborný gastronomický poradce ve filmu Jiřího Vejdělka „Muži v naději“. Mohli jste ho vidět na TV Prima v první TV serii Pohlreichova „Ano šéfe!“, nebo společně se Zdeňkem Pohlreichem a Evou Filipovou jako jednoho z porotců kuchařské reality show Na nože!, kde působil i jako spolutvůrce námětu a odborný poradce.
+
 
+
Je autorem námětů a producentem odborných kuchařských DVD edice „Krok za krokem“  jež se prodávají v několika zemích světa a mnoha článků o gastronomii.
+
 
+
DVd vznikly v letech 2009-2011.
+
 
+
1-  Zapomenuté poklady české kuchyně  (aneb jak to ta babička tenkrát vařila...)
+
 
+
2-  Pokrmy k rodinnému stolu krok za krokem Zdeněk Pohlreich
+
 
+
3-  Sushi krok za krokem
+
 
+
4-  Grilování krok za krokem
+
 
+
Je autorem kuchařských knih předních šéfkuchařů působících v Čechách :
+
 
+
1-  Bravo, šéfe! Zdeněk Pohlreich vaří mezinárodní kuchyni (Euromedia 2009)
+
 
+
2-  Bravo, šéfe! Riccardo Lucque vaří italskou kuchyni (Euromedia 2009),
+
 
+
3-  Bravo, šéfe! Dalibor Navrátil vaří francouzskou kuchyni (Euromedia 2010),
+
 
+
4-  Bravo, šéfe! Václav Frič vaří tradiční českou kuchyni (Euromedia 2010)
+
 
+
Napsal cestopisnou knihu „S vařečkou kolem světa“ (Euromedia 2011)
+
 
+
Je autorem dvou knižních bestsellerů „Poklady klasické české kuchyně“ (Prakul Production 2011) a „Kouzlo kuchyně Čech a Moravy“ (Prakul Production 2012). První uvedená kniha (Poklady) získala prestižní cenu „Nejlepší kuchařská kniha ČR 2012 na světové soutěži Gourmet World Cookbook Award 2012.
+
 
+
e spoluautorem knihy Sushi doma krok za krokem ( Prakul Production 2012), která se stala světovým finalistou v kategorii „Nejlepší japonská kuchařská kniha“ mezinárodní soutěže Gourmed Cookbook Awards 2012.
+
 
+
Přednáší na American Business Institute, mnoha konferencích, školách a institucích.
+
 
+
Je autorem námětu a zároveň průvodcem jednoho z nejsledovanějších českých internetových pořadů roku 2012 s názvem „Peklo na talíři“, který byl v roce 2012 oceněn na mezinárodním filmovém festivalu Life Sciences Film Festival cenou studentů a který se dočkal během necelého roku více než 27 milionů shlédnutí.
+
 
+
Sbírá jídelní lístky a staré kuchařské knihy.
+
 
+
Je ženatý a má dvě dcery Terezu a Kateřinu.
+
  
 
== Odkazy ==
 
== Odkazy ==

Aktuální verze z 16. 4. 2013, 16:21

Roman Vaněk (* 11. ledna 1969) je český kuchař, gastronom, gurmán a autor kuchařských knih.

[editovat] Životopis

Roman Vaněk se původně věnoval fotografii. Vystudoval v letech 19841988 Střední odbornou výtvarnou škola V.Hollara v Praze. Po skončení školy nastoupil do Československé tiskové kanceláře jako laborant a fotograf. Po listopadové revoluci v roce 1989 spoluzakládal Studentské listy, souběžně spolupracoval s Lidovými novinami jako fotoreportér.

V roce 1993 začal podnikat v mezinárodním obchodu. Nejprve se věnoval dovozu obuvi a usní z Brazílie, tyto aktivity ukončil v roce 2005. Od roku 2002 začal dovážet brazilská vína a stal se tak prvním dovozcem brazilských vín do Evropy<ref name=životopis>Informace o Pražském kulinářském institutu a oficiální životopis Romana Vaňka</ref><ref>Rozhovor R. Vaňka pro Bux Café</ref>.

Postupně se stále více věnoval gastronomii. V letech 20042007 absolvoval kurzy vaření v hotelu Radisson SAS Alcron pod vedením Jiřího Štifta a obchodních zahraničních cest využíval čím dál více k tomu, aby se seznámil s gastronomií navštívených zemí. Zároveň navazoval styky s restauratéry a kuchaři celého světa.

V roce 2007 zakládá Pražský kulinářský institut, kuchařskou školu pro veřejnost sídlící v Praze - Suchdole, která svoji činnost zahajuje prvním kurzem pro veřejnost 10. ledna 2008<ref name=životopis>Informace o Pražském kulinářském institutu a oficiální životopis Romana Vaňka</ref> a kde Roman Vaněk dodnes působí jako ředitel a lektor. O dva roky později spoluzakládá vydavatelství Prakul Production s.r.o. zaměřené na gastronomickou literaturu.

V té době také začíná být mediálně známou osobností. Objevuje se po boku Zdeňka Pohlreicha v několika dílech jeho pořadu „Ano šéfe!“ (TV Prima) a jako jeden z porotců kuchařské reality show Na nože! (TV Prima), kde působil i jako spolutvůrce námětu a odborný poradce. V té době se také odehrála epizoda zájmu bulvárních médií o "skvrny kolem očí" <ref name=skvrny>Článek v Blesku o skvrnách kolem očí Romana Vaňka</ref>. V reakci na toto bulvární téma vymyslel několik absurdních historek o údajném původu skvrn. Fakticky se jedná o hyperpigmentaci jako následek atopického exému<ref name=skvrny>13. komnata Romana Vaňka</ref>.

Ještě v době, kdy již byl uznávanou gastronomickou autoritou a přednášel na odborných školách, neměl oficiální vzdělání v oboru gastronomie. To si doplnil až v roce 2011 absolutoriem Střední školy gastronomické a hotelové v Praze Braníku, kde získal výuční list v oboru kuchař.

Přednáší na American Business Institute, mnoha konferencích, školách a institucích.

Sbírá jídelní lístky a staré kuchařské knihy.

Je ženatý a má dvě dcery Terezu a Kateřinu.

[editovat] Dílo

Roman Vaněk je autorem námětů a producentem edice odborných kuchařských DVD pojmenované „Krok za krokem“ jež se prodávají v několika zemích světa<ref name=životopis>Informace o Pražském kulinářském institutu a oficiální životopis Romana Vaňka</ref>. V této edici v letech 2009 až 2011 vyšlo:

  1. Zapomenuté poklady české kuchyně (aneb jak to ta babička tenkrát vařila...) [1]
  2. Pokrmy k rodinnému stolu krok za krokem (Set 3 DVD se Zdeňkem Pohlreichem s celkem 5 hodinami a 27 minutami materiálu. Každé DVD obsahuje tištěné brožury se všemi postupy [2])
  3. Sushi krok za krokem (více než hodinový edukativní DVD projekt Pražského kulinářského institutu a šéfkuchaře Tomáše Hnátka [3])
  4. Grilování krok za krokem (Set 3 DVD s 4 a půl hodinami receptů pouze o grilování. [4])

Roman Vaněk je spoluautorem série kuchařských knih předních šéfkuchařů působících v České republice, kterou vydala v létech 2009 až 2010 Euromedia pod názvem "Bravo, šéfe!":

  1. Bravo, šéfe! Zdeněk Pohlreich vaří mezinárodní kuchyni. Praha : Euromedia Group - Ikar, 2009. ISBN 978-80-249-1320-9 [5]. Kniha nabízí třicet předpisů mezinárodní kuchyně v podání Zdeňka Pohlreicha na předkrmy, saláty, polévky hlavní jídla a dezerty, osm z nich (kuřecích) podrobně představuje přiložené DVD.
  2. Bravo, šéfe! Riccardo Lucque vaří italskou kuchyni. Praha : Euromedia Group - Ikar, 2009. ISBN 978-80-249-1324-7 [6]. Kniha popisuje pestrou škálu italských jídel od předkrmů po moučníky. Doprovodné DVD seznamuje s přípravou vybraných receptů.
  3. Bravo, šéfe! Dalibor Navrátil vaří francouzskou kuchyni. Praha : Euromedia Group - Ikar, 2010. ISBN 978-80-249-1361-2 [7]. Dalibor Navrátil, který je nositelem francouzského rytířského řádu Chaine des Rotisseurs za přínos k moderní gastronomii, popisuje třicet receptů z ryb, drůbeže, zeleniny, masa, ovoce a další speciality francouzské kuchyně. Vybrané recepty jsou krok za krokem popsány na přiloženém DVD.
  4. Bravo, šéfe! Václav Frič vaří tradiční českou kuchyni. Praha : Euromedia Group - Ikar, 2010. ISBN 978-80-249-1398-8 [8]. Výběr 30 receptů na pokrmy klasické české kuchyně od předkrmů až po moučníky. Postup přípravy je podrobně rozepsán a u osmi pokrmů je navíc možné vše shlédnout na přiloženém dvd.

Roman Vaněk je dále autorem cestopisné knihy „S vařečkou kolem světa“ Praha : Euromedia Group - Ikar, 2011. ISBN 978-80-249-1514-2. V knize vystupuje Roman Vaněk jako průvodce světovou gastronomií a popisuje setkání se světovými kuchaři, které osobně na svých cestách poznal. Představuje i vybrané kuchařské předpisy. [9]

Roman Vaněk je i spoluautorem knihy Sushi doma krok za krokem ( Prakul Production 2012), která se stala světovým finalistou v kategorii „Nejlepší japonská kuchařská kniha“ mezinárodní soutěže Gourmed Cookbook Awards 2012.<ref name=Award>http://www.prakul.cz/default/article?articleId=8</ref>

Prestiž Romanu Vaňkovi definitivně zajistily dva na sebe navazující knižní bestselery, jejichž je autorem i nakladatelem:

  1. Poklady klasické české kuchyně, aneb, Jak to ta babička tenkrát vařila. Praha : Prakul Production, 2012. ISBN 978-80-905048-0-6. Kniha kuchařských předpisů klasické české kuchyně, odlehčených, upravených pro současné vaření. Vhodná je pro úplné začátečníky, inspiraci může najít i zkušený kuchař. [10]. Titul má přes přes 40 000 prodaných výtisků a kniha byla za Českou republiku nominována do světové soutěže Gourmet World Cookbook Award 2012 v kategorii „Nejlepší kuchařská kniha pro profesionály“. <ref name=Award>http://www.prakul.cz/default/article?articleId=8</ref><ref name=Award2>http://hobby.idnes.cz/kucharske-knihy-cena-0ly-/hobby-domov.aspx?c=A121219_123117_hobby-domov_bma</ref>
  2. Kouzlo kuchyně Čech a Moravy, aneb, Dědictví našich babiček. Praha : Prakul Production, 2012. ISBN 978-80-905048-8-2. Kuchařská kniha do detailu popisuje více než 200 receptů české a moravské kuchyně. [11]

Roman Vaněk je autorem námětu a zároveň průvodcem jednoho z nejsledovanějších českých internetových pořadů roku 2012 s názvem „Peklo na talíři“, který byl v roce 2012 oceněn na mezinárodním filmovém festivalu Life Sciences Film Festival cenou studentů a který se dočkal během necelého roku více než 27 milionů shlédnutí.

[editovat] Odkazy

Osobní nástroje
Jmenné prostory

Varianty
Akce
Navigace
Nástroje