Roman Vaněk

Z Rehakovi
(Rozdíly mezi verzemi)
Přejít na: navigace, hledání
Řádka 5: Řádka 5:
 
Roman Vaněk se původně věnoval fotografii. Vystudoval v letech [[1984]] až [[1988]] [[Střední odborná výtvarná škola V.Hollara|Střední odbornou výtvarnou škola V.Hollara]] v Praze. Po skončení školy nastoupil do [[ČTK|Československé tiskové kanceláře]] jako laborant a fotograf. Po listopadové revoluci v roce 1989 spoluzakládal [[Studentské listy]], souběžně spolupracoval s [[Lidové noviny|Lidovými novinami]] jako fotoreportér.
 
Roman Vaněk se původně věnoval fotografii. Vystudoval v letech [[1984]] až [[1988]] [[Střední odborná výtvarná škola V.Hollara|Střední odbornou výtvarnou škola V.Hollara]] v Praze. Po skončení školy nastoupil do [[ČTK|Československé tiskové kanceláře]] jako laborant a fotograf. Po listopadové revoluci v roce 1989 spoluzakládal [[Studentské listy]], souběžně spolupracoval s [[Lidové noviny|Lidovými novinami]] jako fotoreportér.
  
V roce 1993 začal podnikat v mezinárodním obchodu. Nejprve se věnoval dovozu obuvi a usní z Brazílie, tyto aktivity ukončil v roce 2005. Od roku 2002 začal dovážet brazilská vína a stal se tak prvním dovozcem brazilských vín do ČR <ref name=životopis>[http://www.prakul.cz/o-institutu Informace o Pražském kulinářském institutu a oficiální životopis Romana Vaňka]</ref><ref>[http://www.bux.cz/literarni-kavarna/rozhovory/roman-vanek.html Rozhovor R. Vaňka pro Bux Café]</ref>.  
+
V roce 1993 začal podnikat v mezinárodním obchodu. Nejprve se věnoval dovozu obuvi a usní z Brazílie, tyto aktivity ukončil v roce 2005. Od roku 2002 začal dovážet brazilská vína a stal se tak prvním dovozcem brazilských vín do Evropy<ref name=životopis>[http://www.prakul.cz/o-institutu Informace o Pražském kulinářském institutu a oficiální životopis Romana Vaňka]</ref><ref>[http://www.bux.cz/literarni-kavarna/rozhovory/roman-vanek.html Rozhovor R. Vaňka pro Bux Café]</ref>.  
  
 
Postupně se stále více věnoval gastronomii. V letech [[2004]] až [[2007]] absolvoval kurzy vaření v hotelu Radisson SAS Alcron pod vedením Jiřího Štifta a obchodních zahraničních cest využíval čím dál více k tomu, aby se seznámil s gastronomií navštívených zemí. Zároveň navazoval styky s restauratéry a kuchaři celého světa.
 
Postupně se stále více věnoval gastronomii. V letech [[2004]] až [[2007]] absolvoval kurzy vaření v hotelu Radisson SAS Alcron pod vedením Jiřího Štifta a obchodních zahraničních cest využíval čím dál více k tomu, aby se seznámil s gastronomií navštívených zemí. Zároveň navazoval styky s restauratéry a kuchaři celého světa.
  
V roce [[2007]] zakládá [[Pražský kulinářský institut]], kuchařskou školu pro veřejnost sídlící v [[Praha|Praze]] - Suchdole.
+
V roce [[2007]] zakládá [[Pražský kulinářský institut]], kuchařskou školu pro veřejnost sídlící v [[Praha|Praze]] - Suchdole, která svoji činnost zahajuje prvním kurzem pro veřejnost [[10. leden|10. ledna]] [[2008]]<ref name=životopis>[http://www.prakul.cz/o-institutu Informace o Pražském kulinářském institutu a oficiální životopis Romana Vaňka]</ref> a kde Roman Vaněk dodnes působí jako ředitel a lektor. O dva roky později spoluzakládá vydavatelství Prakul Production s.r.o. zaměřené na gastronomickou literaturu.
  
1984-1988 Střední odborná výtvarná škola V.Hollara v Praze
+
V té době také začíná být mediálně známou osobností. Objevuje se po boku [[Zdeněk Pohlreich|Zdeňka Pohlreicha]] v několika dílech jeho pořadu „Ano šéfe!“ ([[TV Prima]]) a jako jeden z porotců kuchařské reality show Na nože! ([[TV Prima]]), kde působil i jako spolutvůrce námětu a odborný poradce.
  
1988-1989 ČTK, laborant, fotograf
+
Ještě v době, kdy již byl uznávanou gastronomickou autoritou a přednášel na odborných školách, neměl oficiální vzdělání v oboru gastronomie. To si doplnil až v roce [[2011]] absolutoriem Střední školy gastronomické a hotelové v Praze Braníku, kde získal výuční list v oboru [[kuchař]].
  
1989-1991 Studentské listy – spoluzakladatel, fotoreportér, souběžně spolupracovník Lidových novin – fotoreportér (Irán, Kanada)
 
  
1993-2005  dovoz obuvi a usní z Brazílie, zastoupení předních brazilských výrobců obuvi, zahraniční obchod (Brazílie, Asie, Estonsko, Uruguay, Argentina, Austrálie)
 
 
1997  založení společnosti Cosmopolitan Central Europe s.r.o.
 
 
2002  dovoz prvních brazilských vín do Evropy
 
 
2004  založení společnosti Cosmopolitan Brazilian Wines s.r.o., zabývající se výhradním dovozem a prodejem brazilských vín, zastoupení nejprestižnějších brazilských vinařství
 
 
2004-2007 absolvent kurzů vaření v hotelu Radisson SAS Alcron pod vedením Jiřího Štifta, kulinářské stáže v zahraničí
 
 
2006  člen mezinárodní poroty Avaliacao dos Vinhos Brasileiros, Bento Goncalves, Brasil
 
 
2007  založení Pražského kulinářského institutu
 
 
10.1.2008  otevření Pražského kulinářského institutu (Prakul)
 
 
10. 1. 2008 první gastronomický kurz pro veřejnost v Prakulu
 
 
2010 spoluzaložil vydavatelství Prakul Production s.r.o.
 
 
2011 absolvent Střední školy gastronomické a hotelové v Praze Braníku – obor kuchař
 
 
Šéf Pražského kulinářského institutu (PRAKUL)
 
 
Roman Vaněk začínal v roce 1993 podnikání zahraničním obchodem mimo Asie a Austrálie především dovozem obuvi z Brazílie a v roce 1997 založil se svou partnerskou firmou v Brazílii společnost, která dodnes zastupuje přední brazilské výrobce obuvi po celé Evropě. Brazilskou obuv rozšířil na Slovensko a do pobaltských států Litvy, Lotyšska a především Estonska.
 
 
Postupně se mu však díky jeho lásce ke gastronomii otevřely dveře do nejlepších vinařství v Brazílii a v roce 2004 založil společnost (Cosmopolitan Brazilian Wines s.r.o.) zabývající se výhradně dovozem brazilských vín od nejvýznamnějších producentů. V Brazílii se zapsal do čítanek, když jako vůbec první začal vozit brazilská vína do Evropy v roce 2003. Pomáhal rozšiřovat export brazilských vín do České republiky, Německa a Norska, kde také přednášel.
 
 
Na svých cestách ochutnal cizokrajné speciality, navštívil mnoho restaurací, mohl tak poznávat a srovnávat. Zájem o kulinářství v něm dřímal odmalička. Měl to štěstí, že se začal přátelit s významnými šéfkuchaři  u nás i v zahraničí, díky jimž začal chápat základy profesionální gastronomie. Absolvoval kulinářské stáže u nás i v zahraničí.
 
 
Svoji gastronomickou vášeň korunoval v roce 2008 založením Pražského kulinářského institutu – nejprestižnější školy kurzů vaření pro veřejnost i profesionály v České republice.
 
 
„PRAKUL“ navazuje na dobrou gastronomickou tradici první republiky či na populární lekce vaření Viléma Vrabce.
 
 
Pod vedením špičkových českých i zahraničních šéfkuchařů a lektorů se tu ve více než dvou stech druzích kurzů učí vařit a péct nejen amatéři, ale i profesionálové, kteří se chtějí dozvědět něco nového například o vedení restaurace, či nových gastronomických trendech ve světě.
 
  
 
Roman Vaněk je znalcem gastronomie, surovin a velkým strážcem jejich kvality a perfektně se stará o zázemí celé kulinářské instituce.
 
Roman Vaněk je znalcem gastronomie, surovin a velkým strážcem jejich kvality a perfektně se stará o zázemí celé kulinářské instituce.
 
Působil jako odborný gastronomický poradce ve filmu Jiřího Vejdělka „Muži v naději“. Mohli jste ho vidět na TV Prima v první TV serii Pohlreichova „Ano šéfe!“, nebo společně se Zdeňkem Pohlreichem a Evou Filipovou jako jednoho z porotců kuchařské reality show Na nože!, kde působil i jako spolutvůrce námětu a odborný poradce.
 
  
 
Je autorem námětů a producentem odborných kuchařských DVD edice „Krok za krokem“  jež se prodávají v několika zemích světa a mnoha článků o gastronomii.
 
Je autorem námětů a producentem odborných kuchařských DVD edice „Krok za krokem“  jež se prodávají v několika zemích světa a mnoha článků o gastronomii.

Verze z 18. 3. 2013, 17:49

Roman Vaněk (* 11. ledna 1969) je český kuchař, gastronom, gurmán a autor kuchařských knih.

Životopis

Roman Vaněk se původně věnoval fotografii. Vystudoval v letech 19841988 Střední odbornou výtvarnou škola V.Hollara v Praze. Po skončení školy nastoupil do Československé tiskové kanceláře jako laborant a fotograf. Po listopadové revoluci v roce 1989 spoluzakládal Studentské listy, souběžně spolupracoval s Lidovými novinami jako fotoreportér.

V roce 1993 začal podnikat v mezinárodním obchodu. Nejprve se věnoval dovozu obuvi a usní z Brazílie, tyto aktivity ukončil v roce 2005. Od roku 2002 začal dovážet brazilská vína a stal se tak prvním dovozcem brazilských vín do Evropy<ref name=životopis>Informace o Pražském kulinářském institutu a oficiální životopis Romana Vaňka</ref><ref>Rozhovor R. Vaňka pro Bux Café</ref>.

Postupně se stále více věnoval gastronomii. V letech 20042007 absolvoval kurzy vaření v hotelu Radisson SAS Alcron pod vedením Jiřího Štifta a obchodních zahraničních cest využíval čím dál více k tomu, aby se seznámil s gastronomií navštívených zemí. Zároveň navazoval styky s restauratéry a kuchaři celého světa.

V roce 2007 zakládá Pražský kulinářský institut, kuchařskou školu pro veřejnost sídlící v Praze - Suchdole, která svoji činnost zahajuje prvním kurzem pro veřejnost 10. ledna 2008<ref name=životopis>Informace o Pražském kulinářském institutu a oficiální životopis Romana Vaňka</ref> a kde Roman Vaněk dodnes působí jako ředitel a lektor. O dva roky později spoluzakládá vydavatelství Prakul Production s.r.o. zaměřené na gastronomickou literaturu.

V té době také začíná být mediálně známou osobností. Objevuje se po boku Zdeňka Pohlreicha v několika dílech jeho pořadu „Ano šéfe!“ (TV Prima) a jako jeden z porotců kuchařské reality show Na nože! (TV Prima), kde působil i jako spolutvůrce námětu a odborný poradce.

Ještě v době, kdy již byl uznávanou gastronomickou autoritou a přednášel na odborných školách, neměl oficiální vzdělání v oboru gastronomie. To si doplnil až v roce 2011 absolutoriem Střední školy gastronomické a hotelové v Praze Braníku, kde získal výuční list v oboru kuchař.


Roman Vaněk je znalcem gastronomie, surovin a velkým strážcem jejich kvality a perfektně se stará o zázemí celé kulinářské instituce.

Je autorem námětů a producentem odborných kuchařských DVD edice „Krok za krokem“ jež se prodávají v několika zemích světa a mnoha článků o gastronomii.

DVd vznikly v letech 2009-2011.

1- Zapomenuté poklady české kuchyně (aneb jak to ta babička tenkrát vařila...)

2- Pokrmy k rodinnému stolu krok za krokem Zdeněk Pohlreich

3- Sushi krok za krokem

4- Grilování krok za krokem

Je autorem kuchařských knih předních šéfkuchařů působících v Čechách :

1- Bravo, šéfe! Zdeněk Pohlreich vaří mezinárodní kuchyni (Euromedia 2009)

2- Bravo, šéfe! Riccardo Lucque vaří italskou kuchyni (Euromedia 2009),

3- Bravo, šéfe! Dalibor Navrátil vaří francouzskou kuchyni (Euromedia 2010),

4- Bravo, šéfe! Václav Frič vaří tradiční českou kuchyni (Euromedia 2010)

Napsal cestopisnou knihu „S vařečkou kolem světa“ (Euromedia 2011)

Je autorem dvou knižních bestsellerů „Poklady klasické české kuchyně“ (Prakul Production 2011) a „Kouzlo kuchyně Čech a Moravy“ (Prakul Production 2012). První uvedená kniha (Poklady) získala prestižní cenu „Nejlepší kuchařská kniha ČR 2012 na světové soutěži Gourmet World Cookbook Award 2012.

e spoluautorem knihy Sushi doma krok za krokem ( Prakul Production 2012), která se stala světovým finalistou v kategorii „Nejlepší japonská kuchařská kniha“ mezinárodní soutěže Gourmed Cookbook Awards 2012.

Přednáší na American Business Institute, mnoha konferencích, školách a institucích.

Je autorem námětu a zároveň průvodcem jednoho z nejsledovanějších českých internetových pořadů roku 2012 s názvem „Peklo na talíři“, který byl v roce 2012 oceněn na mezinárodním filmovém festivalu Life Sciences Film Festival cenou studentů a který se dočkal během necelého roku více než 27 milionů shlédnutí.

Sbírá jídelní lístky a staré kuchařské knihy.

Je ženatý a má dvě dcery Terezu a Kateřinu.

Odkazy

Osobní nástroje
Jmenné prostory

Varianty
Akce
Navigace
Nástroje