Roman Vaněk
(→Životopis) |
|||
| Řádka 11: | Řádka 11: | ||
V roce [[2007]] zakládá [[Pražský kulinářský institut]], kuchařskou školu pro veřejnost sídlící v [[Praha|Praze]] - Suchdole, která svoji činnost zahajuje prvním kurzem pro veřejnost [[10. leden|10. ledna]] [[2008]]<ref name=životopis>[http://www.prakul.cz/o-institutu Informace o Pražském kulinářském institutu a oficiální životopis Romana Vaňka]</ref> a kde Roman Vaněk dodnes působí jako ředitel a lektor. O dva roky později spoluzakládá vydavatelství Prakul Production s.r.o. zaměřené na gastronomickou literaturu. | V roce [[2007]] zakládá [[Pražský kulinářský institut]], kuchařskou školu pro veřejnost sídlící v [[Praha|Praze]] - Suchdole, která svoji činnost zahajuje prvním kurzem pro veřejnost [[10. leden|10. ledna]] [[2008]]<ref name=životopis>[http://www.prakul.cz/o-institutu Informace o Pražském kulinářském institutu a oficiální životopis Romana Vaňka]</ref> a kde Roman Vaněk dodnes působí jako ředitel a lektor. O dva roky později spoluzakládá vydavatelství Prakul Production s.r.o. zaměřené na gastronomickou literaturu. | ||
| − | V té době také začíná být mediálně známou osobností. Objevuje se po boku [[Zdeněk Pohlreich|Zdeňka Pohlreicha]] v několika dílech jeho pořadu „Ano šéfe!“ ([[TV Prima]]) a jako jeden z porotců kuchařské reality show Na nože! ([[TV Prima]]), kde působil i jako spolutvůrce námětu a odborný poradce. | + | V té době také začíná být mediálně známou osobností. Objevuje se po boku [[Zdeněk Pohlreich|Zdeňka Pohlreicha]] v několika dílech jeho pořadu „Ano šéfe!“ ([[TV Prima]]) a jako jeden z porotců kuchařské reality show Na nože! ([[TV Prima]]), kde působil i jako spolutvůrce námětu a odborný poradce. V té době se také odehrála epizoda zájmu bulvárních médií o "skvrny kolem očí" <ref name=skvrny>[http://www.prakul.cz/o-institutu Informace o Pražském kulinářském institutu a oficiální životopis Romana Vaňka]</ref>. |
Ještě v době, kdy již byl uznávanou gastronomickou autoritou a přednášel na odborných školách, neměl oficiální vzdělání v oboru gastronomie. To si doplnil až v roce [[2011]] absolutoriem Střední školy gastronomické a hotelové v Praze Braníku, kde získal výuční list v oboru [[kuchař]]. | Ještě v době, kdy již byl uznávanou gastronomickou autoritou a přednášel na odborných školách, neměl oficiální vzdělání v oboru gastronomie. To si doplnil až v roce [[2011]] absolutoriem Střední školy gastronomické a hotelové v Praze Braníku, kde získal výuční list v oboru [[kuchař]]. | ||
Verze z 16. 4. 2013, 14:22
Roman Vaněk (* 11. ledna 1969) je český kuchař, gastronom, gurmán a autor kuchařských knih.
Životopis
Roman Vaněk se původně věnoval fotografii. Vystudoval v letech 1984 až 1988 Střední odbornou výtvarnou škola V.Hollara v Praze. Po skončení školy nastoupil do Československé tiskové kanceláře jako laborant a fotograf. Po listopadové revoluci v roce 1989 spoluzakládal Studentské listy, souběžně spolupracoval s Lidovými novinami jako fotoreportér.
V roce 1993 začal podnikat v mezinárodním obchodu. Nejprve se věnoval dovozu obuvi a usní z Brazílie, tyto aktivity ukončil v roce 2005. Od roku 2002 začal dovážet brazilská vína a stal se tak prvním dovozcem brazilských vín do Evropy<ref name=životopis>Informace o Pražském kulinářském institutu a oficiální životopis Romana Vaňka</ref><ref>Rozhovor R. Vaňka pro Bux Café</ref>.
Postupně se stále více věnoval gastronomii. V letech 2004 až 2007 absolvoval kurzy vaření v hotelu Radisson SAS Alcron pod vedením Jiřího Štifta a obchodních zahraničních cest využíval čím dál více k tomu, aby se seznámil s gastronomií navštívených zemí. Zároveň navazoval styky s restauratéry a kuchaři celého světa.
V roce 2007 zakládá Pražský kulinářský institut, kuchařskou školu pro veřejnost sídlící v Praze - Suchdole, která svoji činnost zahajuje prvním kurzem pro veřejnost 10. ledna 2008<ref name=životopis>Informace o Pražském kulinářském institutu a oficiální životopis Romana Vaňka</ref> a kde Roman Vaněk dodnes působí jako ředitel a lektor. O dva roky později spoluzakládá vydavatelství Prakul Production s.r.o. zaměřené na gastronomickou literaturu.
V té době také začíná být mediálně známou osobností. Objevuje se po boku Zdeňka Pohlreicha v několika dílech jeho pořadu „Ano šéfe!“ (TV Prima) a jako jeden z porotců kuchařské reality show Na nože! (TV Prima), kde působil i jako spolutvůrce námětu a odborný poradce. V té době se také odehrála epizoda zájmu bulvárních médií o "skvrny kolem očí" <ref name=skvrny>Informace o Pražském kulinářském institutu a oficiální životopis Romana Vaňka</ref>.
Ještě v době, kdy již byl uznávanou gastronomickou autoritou a přednášel na odborných školách, neměl oficiální vzdělání v oboru gastronomie. To si doplnil až v roce 2011 absolutoriem Střední školy gastronomické a hotelové v Praze Braníku, kde získal výuční list v oboru kuchař.
Roman Vaněk je znalcem gastronomie, surovin a velkým strážcem jejich kvality a perfektně se stará o zázemí celé kulinářské instituce.
Je autorem námětů a producentem odborných kuchařských DVD edice „Krok za krokem“ jež se prodávají v několika zemích světa a mnoha článků o gastronomii.
DVd vznikly v letech 2009-2011.
1- Zapomenuté poklady české kuchyně (aneb jak to ta babička tenkrát vařila...)
2- Pokrmy k rodinnému stolu krok za krokem Zdeněk Pohlreich
3- Sushi krok za krokem
4- Grilování krok za krokem
Je autorem kuchařských knih předních šéfkuchařů působících v Čechách :
1- Bravo, šéfe! Zdeněk Pohlreich vaří mezinárodní kuchyni (Euromedia 2009)
2- Bravo, šéfe! Riccardo Lucque vaří italskou kuchyni (Euromedia 2009),
3- Bravo, šéfe! Dalibor Navrátil vaří francouzskou kuchyni (Euromedia 2010),
4- Bravo, šéfe! Václav Frič vaří tradiční českou kuchyni (Euromedia 2010)
Napsal cestopisnou knihu „S vařečkou kolem světa“ (Euromedia 2011)
Je autorem dvou knižních bestsellerů „Poklady klasické české kuchyně“ (Prakul Production 2011) a „Kouzlo kuchyně Čech a Moravy“ (Prakul Production 2012). První uvedená kniha (Poklady) získala prestižní cenu „Nejlepší kuchařská kniha ČR 2012 na světové soutěži Gourmet World Cookbook Award 2012.
e spoluautorem knihy Sushi doma krok za krokem ( Prakul Production 2012), která se stala světovým finalistou v kategorii „Nejlepší japonská kuchařská kniha“ mezinárodní soutěže Gourmed Cookbook Awards 2012.
Přednáší na American Business Institute, mnoha konferencích, školách a institucích.
Je autorem námětu a zároveň průvodcem jednoho z nejsledovanějších českých internetových pořadů roku 2012 s názvem „Peklo na talíři“, který byl v roce 2012 oceněn na mezinárodním filmovém festivalu Life Sciences Film Festival cenou studentů a který se dočkal během necelého roku více než 27 milionů shlédnutí.
Sbírá jídelní lístky a staré kuchařské knihy.
Je ženatý a má dvě dcery Terezu a Kateřinu.
Odkazy
- Informace o Pražském kulinářském institutu a oficiální životopis Romana Vaňka
- 13. komnata Romana Vaňka
- Oficiální stránky Romana Vaňka
- Bydlení Romana Vaňka
- O pořadu "Na nože!"
- Informace o Romanu Vaňkovi jako porotci pořadu "Na nože"
- Roman Vaněk o kuchařských knihách
- Peklo na talíři
- Článek v Blesku o skvrnách kolem očí Romana Vaňka
- Kritika receptů ze serveru mimibazar.cz
- Roman Vaněk kritizuje kvalitu potravin v supermarketech
- Spot na podporu prezidentské kandidatury Karla Schwarzenberga
- V pořadu ČT "Barvy života"
- Rozhovor s R. Vaňkem na bux.cz
- Rozhovor s R. Vaňkem na Kuchyně CZ
- Křest knihy „Kouzlo kuchyně Čech a Moravy“ Romana Vaňka
- Rozhovor pro Zlínský nočník
- Roman Vaněk v Hyde Parku ČT 16. 1. 2012
- Roman Vaněk v Hyde Parku ČT 1. 3. 2013
- O přednášce R. Vaňka na hotelové škole v Havlíčkově Brodě
- O přednášce R. Vaňka v Business Institutu
- Rozhovor R. Vaňka pro server zajidlem.cz
- Rozhovor R. Vaňka pro server lidovky.cz
- Rozhovor R. Vaňka pro Reflex.cz
- Recenze kuchařské knihy R. Vaňka "Poklady české kuchyně
- Informace o podpoře Karla Schwarzenberga v prezidentské volbě