Roman Vaněk

Z Rehakovi
(Rozdíly mezi verzemi)
Přejít na: navigace, hledání
(Životopis)
Řádka 11: Řádka 11:
 
V roce [[2007]] zakládá [[Pražský kulinářský institut]], kuchařskou školu pro veřejnost sídlící v [[Praha|Praze]] - Suchdole, která svoji činnost zahajuje prvním kurzem pro veřejnost [[10. leden|10. ledna]] [[2008]]<ref name=životopis>[http://www.prakul.cz/o-institutu Informace o Pražském kulinářském institutu a oficiální životopis Romana Vaňka]</ref> a kde Roman Vaněk dodnes působí jako ředitel a lektor. O dva roky později spoluzakládá vydavatelství Prakul Production s.r.o. zaměřené na gastronomickou literaturu.
 
V roce [[2007]] zakládá [[Pražský kulinářský institut]], kuchařskou školu pro veřejnost sídlící v [[Praha|Praze]] - Suchdole, která svoji činnost zahajuje prvním kurzem pro veřejnost [[10. leden|10. ledna]] [[2008]]<ref name=životopis>[http://www.prakul.cz/o-institutu Informace o Pražském kulinářském institutu a oficiální životopis Romana Vaňka]</ref> a kde Roman Vaněk dodnes působí jako ředitel a lektor. O dva roky později spoluzakládá vydavatelství Prakul Production s.r.o. zaměřené na gastronomickou literaturu.
  
V té době také začíná být mediálně známou osobností. Objevuje se po boku [[Zdeněk Pohlreich|Zdeňka Pohlreicha]] v několika dílech jeho pořadu „Ano šéfe!“ ([[TV Prima]]) a jako jeden z porotců kuchařské reality show Na nože! ([[TV Prima]]), kde působil i jako spolutvůrce námětu a odborný poradce. V té době se také odehrála epizoda zájmu bulvárních médií o "skvrny kolem očí" <ref name=skvrny>[http://www.prakul.cz/o-institutu Informace o Pražském kulinářském institutu a oficiální životopis Romana Vaňka]</ref>.
+
V té době také začíná být mediálně známou osobností. Objevuje se po boku [[Zdeněk Pohlreich|Zdeňka Pohlreicha]] v několika dílech jeho pořadu „Ano šéfe!“ ([[TV Prima]]) a jako jeden z porotců kuchařské reality show Na nože! ([[TV Prima]]), kde působil i jako spolutvůrce námětu a odborný poradce. V té době se také odehrála epizoda zájmu bulvárních médií o "skvrny kolem očí" <ref name=skvrny>[http://www.blesk.cz/clanek/celebrity-ceske-celebrity/141951/porotce-vanek-na-skvrny-se-me-ptaji-casto.html Článek v Blesku o skvrnách kolem očí Romana Vaňka]</ref>. V reakci na toto bulvární téma vymyslel několik absurdních historek o údajném původu skvrn. Fakticky se jedná o [[Hyperpigmentace|hyperpigmentaci]] jako následek [[Atopický exém|atopického exému]]<ref name=skvrny>[http://www.ceskatelevize.cz/porady/1186000189-13-komnata/211562210800038-13-komnata-romana-vanka/ 13. komnata Romana Vaňka]</ref>.
  
 
Ještě v době, kdy již byl uznávanou gastronomickou autoritou a přednášel na odborných školách, neměl oficiální vzdělání v oboru gastronomie. To si doplnil až v roce [[2011]] absolutoriem Střední školy gastronomické a hotelové v Praze Braníku, kde získal výuční list v oboru [[kuchař]].
 
Ještě v době, kdy již byl uznávanou gastronomickou autoritou a přednášel na odborných školách, neměl oficiální vzdělání v oboru gastronomie. To si doplnil až v roce [[2011]] absolutoriem Střední školy gastronomické a hotelové v Praze Braníku, kde získal výuční list v oboru [[kuchař]].
  
 +
== Dílo ==
 +
Roman Vaněk je autorem námětů a producentem edice odborných kuchařských [[DVD]] pojmenované „Krok za krokem“  jež se prodávají v několika zemích světa<ref name=životopis>[http://www.prakul.cz/o-institutu Informace o Pražském kulinářském institutu a oficiální životopis Romana Vaňka]</ref>. V této edici v letech 2009 až 2011 vyšlo:
  
 +
# Zapomenuté poklady české kuchyně  (aneb jak to ta babička tenkrát vařila...) [http://www.prakul.cz/product/product?productId=2]
 +
# Pokrmy k rodinnému stolu krok za krokem (Set 3 DVD se Zdeňkem Pohlreichem s celkem 5 hodinami a 27 minutami materiálu. Každé DVD obsahuje tištěné brožury se všemi postupy [http://www.csfd.cz/film/291104-pokrmy-k-rodinnemu-stolu-krok-za-krokem/])
 +
# Sushi krok za krokem (více než hodinový edukativní DVD projekt Pražského kulinářského institutu a šéfkuchaře Tomáše Hnátka [http://www.prakul.cz/product/product?productId=3])
 +
# Grilování krok za krokem (Set 3 DVD s 4 a půl hodinami receptů pouze o grilování. [http://www.prakul.cz/product/product?productId=6])
  
Roman Vaněk je znalcem gastronomie, surovin a velkým strážcem jejich kvality a perfektně se stará o zázemí celé kulinářské instituce.
 
  
Je autorem námětů a producentem odborných kuchařských DVD edice „Krok za krokem“  jež se prodávají v několika zemích světa a mnoha článků o gastronomii.
 
  
DVd vznikly v letech 2009-2011.
 
  
1-  Zapomenuté poklady české kuchyně  (aneb jak to ta babička tenkrát vařila...)
 
  
2-  Pokrmy k rodinnému stolu krok za krokem Zdeněk Pohlreich
+
Roman Vaněk je znalcem gastronomie, surovin a velkým strážcem jejich kvality a perfektně se stará o zázemí celé kulinářské instituce.
 
+
3-  Sushi krok za krokem
+
  
4-  Grilování krok za krokem
 
  
 
  Je autorem kuchařských knih předních šéfkuchařů působících v Čechách :
 
  Je autorem kuchařských knih předních šéfkuchařů působících v Čechách :
Řádka 54: Řádka 53:
  
 
Je ženatý a má dvě dcery Terezu a Kateřinu.
 
Je ženatý a má dvě dcery Terezu a Kateřinu.
 +
 +
<ref name=DVD></ref>
  
 
== Odkazy ==
 
== Odkazy ==

Verze z 16. 4. 2013, 14:57

Roman Vaněk (* 11. ledna 1969) je český kuchař, gastronom, gurmán a autor kuchařských knih.

Životopis

Roman Vaněk se původně věnoval fotografii. Vystudoval v letech 19841988 Střední odbornou výtvarnou škola V.Hollara v Praze. Po skončení školy nastoupil do Československé tiskové kanceláře jako laborant a fotograf. Po listopadové revoluci v roce 1989 spoluzakládal Studentské listy, souběžně spolupracoval s Lidovými novinami jako fotoreportér.

V roce 1993 začal podnikat v mezinárodním obchodu. Nejprve se věnoval dovozu obuvi a usní z Brazílie, tyto aktivity ukončil v roce 2005. Od roku 2002 začal dovážet brazilská vína a stal se tak prvním dovozcem brazilských vín do Evropy<ref name=životopis>Informace o Pražském kulinářském institutu a oficiální životopis Romana Vaňka</ref><ref>Rozhovor R. Vaňka pro Bux Café</ref>.

Postupně se stále více věnoval gastronomii. V letech 20042007 absolvoval kurzy vaření v hotelu Radisson SAS Alcron pod vedením Jiřího Štifta a obchodních zahraničních cest využíval čím dál více k tomu, aby se seznámil s gastronomií navštívených zemí. Zároveň navazoval styky s restauratéry a kuchaři celého světa.

V roce 2007 zakládá Pražský kulinářský institut, kuchařskou školu pro veřejnost sídlící v Praze - Suchdole, která svoji činnost zahajuje prvním kurzem pro veřejnost 10. ledna 2008<ref name=životopis>Informace o Pražském kulinářském institutu a oficiální životopis Romana Vaňka</ref> a kde Roman Vaněk dodnes působí jako ředitel a lektor. O dva roky později spoluzakládá vydavatelství Prakul Production s.r.o. zaměřené na gastronomickou literaturu.

V té době také začíná být mediálně známou osobností. Objevuje se po boku Zdeňka Pohlreicha v několika dílech jeho pořadu „Ano šéfe!“ (TV Prima) a jako jeden z porotců kuchařské reality show Na nože! (TV Prima), kde působil i jako spolutvůrce námětu a odborný poradce. V té době se také odehrála epizoda zájmu bulvárních médií o "skvrny kolem očí" <ref name=skvrny>Článek v Blesku o skvrnách kolem očí Romana Vaňka</ref>. V reakci na toto bulvární téma vymyslel několik absurdních historek o údajném původu skvrn. Fakticky se jedná o hyperpigmentaci jako následek atopického exému<ref name=skvrny>13. komnata Romana Vaňka</ref>.

Ještě v době, kdy již byl uznávanou gastronomickou autoritou a přednášel na odborných školách, neměl oficiální vzdělání v oboru gastronomie. To si doplnil až v roce 2011 absolutoriem Střední školy gastronomické a hotelové v Praze Braníku, kde získal výuční list v oboru kuchař.

Dílo

Roman Vaněk je autorem námětů a producentem edice odborných kuchařských DVD pojmenované „Krok za krokem“ jež se prodávají v několika zemích světa<ref name=životopis>Informace o Pražském kulinářském institutu a oficiální životopis Romana Vaňka</ref>. V této edici v letech 2009 až 2011 vyšlo:

  1. Zapomenuté poklady české kuchyně (aneb jak to ta babička tenkrát vařila...) [1]
  2. Pokrmy k rodinnému stolu krok za krokem (Set 3 DVD se Zdeňkem Pohlreichem s celkem 5 hodinami a 27 minutami materiálu. Každé DVD obsahuje tištěné brožury se všemi postupy [2])
  3. Sushi krok za krokem (více než hodinový edukativní DVD projekt Pražského kulinářského institutu a šéfkuchaře Tomáše Hnátka [3])
  4. Grilování krok za krokem (Set 3 DVD s 4 a půl hodinami receptů pouze o grilování. [4])



Roman Vaněk je znalcem gastronomie, surovin a velkým strážcem jejich kvality a perfektně se stará o zázemí celé kulinářské instituce.


Je autorem kuchařských knih předních šéfkuchařů působících v Čechách :

1- Bravo, šéfe! Zdeněk Pohlreich vaří mezinárodní kuchyni (Euromedia 2009)

2- Bravo, šéfe! Riccardo Lucque vaří italskou kuchyni (Euromedia 2009),

3- Bravo, šéfe! Dalibor Navrátil vaří francouzskou kuchyni (Euromedia 2010),

4- Bravo, šéfe! Václav Frič vaří tradiční českou kuchyni (Euromedia 2010)

Napsal cestopisnou knihu „S vařečkou kolem světa“ (Euromedia 2011)

Je autorem dvou knižních bestsellerů „Poklady klasické české kuchyně“ (Prakul Production 2011) a „Kouzlo kuchyně Čech a Moravy“ (Prakul Production 2012). První uvedená kniha (Poklady) získala prestižní cenu „Nejlepší kuchařská kniha ČR 2012 na světové soutěži Gourmet World Cookbook Award 2012.

e spoluautorem knihy Sushi doma krok za krokem ( Prakul Production 2012), která se stala světovým finalistou v kategorii „Nejlepší japonská kuchařská kniha“ mezinárodní soutěže Gourmed Cookbook Awards 2012.

Přednáší na American Business Institute, mnoha konferencích, školách a institucích.

Je autorem námětu a zároveň průvodcem jednoho z nejsledovanějších českých internetových pořadů roku 2012 s názvem „Peklo na talíři“, který byl v roce 2012 oceněn na mezinárodním filmovém festivalu Life Sciences Film Festival cenou studentů a který se dočkal během necelého roku více než 27 milionů shlédnutí.

Sbírá jídelní lístky a staré kuchařské knihy.

Je ženatý a má dvě dcery Terezu a Kateřinu.

<ref name=DVD></ref>

Odkazy

Osobní nástroje
Jmenné prostory

Varianty
Akce
Navigace
Nástroje