Roman Vaněk

Z Rehakovi
(Rozdíly mezi verzemi)
Přejít na: navigace, hledání
Řádka 17: Řádka 17:
 
== Dílo ==
 
== Dílo ==
 
Roman Vaněk je autorem námětů a producentem edice odborných kuchařských [[DVD]] pojmenované „Krok za krokem“  jež se prodávají v několika zemích světa<ref name=životopis>[http://www.prakul.cz/o-institutu Informace o Pražském kulinářském institutu a oficiální životopis Romana Vaňka]</ref>. V této edici v letech 2009 až 2011 vyšlo:
 
Roman Vaněk je autorem námětů a producentem edice odborných kuchařských [[DVD]] pojmenované „Krok za krokem“  jež se prodávají v několika zemích světa<ref name=životopis>[http://www.prakul.cz/o-institutu Informace o Pražském kulinářském institutu a oficiální životopis Romana Vaňka]</ref>. V této edici v letech 2009 až 2011 vyšlo:
 
 
# Zapomenuté poklady české kuchyně  (aneb jak to ta babička tenkrát vařila...) [http://www.prakul.cz/product/product?productId=2]
 
# Zapomenuté poklady české kuchyně  (aneb jak to ta babička tenkrát vařila...) [http://www.prakul.cz/product/product?productId=2]
 
# Pokrmy k rodinnému stolu krok za krokem (Set 3 DVD se Zdeňkem Pohlreichem s celkem 5 hodinami a 27 minutami materiálu. Každé DVD obsahuje tištěné brožury se všemi postupy [http://www.csfd.cz/film/291104-pokrmy-k-rodinnemu-stolu-krok-za-krokem/])
 
# Pokrmy k rodinnému stolu krok za krokem (Set 3 DVD se Zdeňkem Pohlreichem s celkem 5 hodinami a 27 minutami materiálu. Každé DVD obsahuje tištěné brožury se všemi postupy [http://www.csfd.cz/film/291104-pokrmy-k-rodinnemu-stolu-krok-za-krokem/])
Řádka 23: Řádka 22:
 
# Grilování krok za krokem (Set 3 DVD s 4 a půl hodinami receptů pouze o grilování. [http://www.prakul.cz/product/product?productId=6])
 
# Grilování krok za krokem (Set 3 DVD s 4 a půl hodinami receptů pouze o grilování. [http://www.prakul.cz/product/product?productId=6])
  
 +
Roman Vaněk je spoluautorem série kuchařských knih předních šéfkuchařů působících v České republice, kterou vydala v létech 2009 až 2010 Euromedia pod názvem "Bravo, šéfe!":
 +
# '''Bravo, šéfe! Zdeněk Pohlreich vaří mezinárodní kuchyni''' Praha : Euromedia Group - Ikar, 2009. ISBN 978-80-249-1320-9 [http://search.mlp.cz/?lang=cs&action=sTitul&key=2832592]. Kniha nabízí třicet předpisů mezinárodní kuchyně v podání Zdeňka Pohlreicha na předkrmy, saláty, polévky hlavní jídla a dezerty, osm z nich (kuřecích) podrobně představuje přiložené DVD.
 +
# '''Bravo, šéfe! Riccardo Lucque vaří italskou kuchyni''' Praha : Euromedia Group - Ikar, 2009. ISBN 978-80-249-1324-7 [http://search.mlp.cz/?lang=cs&action=sTitul&key=2842271]. Kniha popisuje pestrou škálu italských jídel od předkrmů po moučníky. Doprovodné DVD seznamuje s přípravou vybraných receptů.
 +
# '''Bravo, šéfe! Dalibor Navrátil vaří francouzskou kuchyni''' Praha : Euromedia Group - Ikar, 2010. ISBN 978-80-249-1361-2 [http://search.mlp.cz/?lang=cs&action=sTitul&key=2862714]. Dalibor Navrátil, který je nositelem francouzského rytířského řádu Chaine des Rotisseurs za přínos k moderní gastronomii, popisuje třicet receptů z ryb, drůbeže, zeleniny, masa, ovoce a další speciality francouzské kuchyně. Vybrané recepty jsou krok za krokem popsány na přiloženém DVD.
 +
# '''Bravo, šéfe! Václav Frič vaří tradiční českou kuchyni'''  Praha : Euromedia Group - Ikar, 2010. ISBN 978-80-249-1398-8 [http://search.mlp.cz/?lang=cs&action=sTitul&key=3358276]. Výběr 30 receptů na pokrmy klasické české kuchyně od předkrmů až po moučníky. Postup přípravy je podrobně rozepsán a u osmi pokrmů je navíc možné vše shlédnout na přiloženém dvd.
  
 
+
Napsal cestopisnou knihu „S vařečkou kolem světa“ (Euromedia 2011)
  
  
 
Roman Vaněk je znalcem gastronomie, surovin a velkým strážcem jejich kvality a perfektně se stará o zázemí celé kulinářské instituce.
 
Roman Vaněk je znalcem gastronomie, surovin a velkým strážcem jejich kvality a perfektně se stará o zázemí celé kulinářské instituce.
  
 
Je autorem kuchařských knih předních šéfkuchařů působících v Čechách :
 
 
1-  Bravo, šéfe! Zdeněk Pohlreich vaří mezinárodní kuchyni (Euromedia 2009)
 
 
2-  Bravo, šéfe! Riccardo Lucque vaří italskou kuchyni (Euromedia 2009),
 
 
3-  Bravo, šéfe! Dalibor Navrátil vaří francouzskou kuchyni (Euromedia 2010),
 
 
4-  Bravo, šéfe! Václav Frič vaří tradiční českou kuchyni (Euromedia 2010)
 
 
Napsal cestopisnou knihu „S vařečkou kolem světa“ (Euromedia 2011)
 
  
 
Je autorem dvou knižních bestsellerů „Poklady klasické české kuchyně“ (Prakul Production 2011) a „Kouzlo kuchyně Čech a Moravy“ (Prakul Production 2012). První uvedená kniha (Poklady) získala prestižní cenu „Nejlepší kuchařská kniha ČR 2012 na světové soutěži Gourmet World Cookbook Award 2012.
 
Je autorem dvou knižních bestsellerů „Poklady klasické české kuchyně“ (Prakul Production 2011) a „Kouzlo kuchyně Čech a Moravy“ (Prakul Production 2012). První uvedená kniha (Poklady) získala prestižní cenu „Nejlepší kuchařská kniha ČR 2012 na světové soutěži Gourmet World Cookbook Award 2012.

Verze z 16. 4. 2013, 15:11

Roman Vaněk (* 11. ledna 1969) je český kuchař, gastronom, gurmán a autor kuchařských knih.

Životopis

Roman Vaněk se původně věnoval fotografii. Vystudoval v letech 19841988 Střední odbornou výtvarnou škola V.Hollara v Praze. Po skončení školy nastoupil do Československé tiskové kanceláře jako laborant a fotograf. Po listopadové revoluci v roce 1989 spoluzakládal Studentské listy, souběžně spolupracoval s Lidovými novinami jako fotoreportér.

V roce 1993 začal podnikat v mezinárodním obchodu. Nejprve se věnoval dovozu obuvi a usní z Brazílie, tyto aktivity ukončil v roce 2005. Od roku 2002 začal dovážet brazilská vína a stal se tak prvním dovozcem brazilských vín do Evropy<ref name=životopis>Informace o Pražském kulinářském institutu a oficiální životopis Romana Vaňka</ref><ref>Rozhovor R. Vaňka pro Bux Café</ref>.

Postupně se stále více věnoval gastronomii. V letech 20042007 absolvoval kurzy vaření v hotelu Radisson SAS Alcron pod vedením Jiřího Štifta a obchodních zahraničních cest využíval čím dál více k tomu, aby se seznámil s gastronomií navštívených zemí. Zároveň navazoval styky s restauratéry a kuchaři celého světa.

V roce 2007 zakládá Pražský kulinářský institut, kuchařskou školu pro veřejnost sídlící v Praze - Suchdole, která svoji činnost zahajuje prvním kurzem pro veřejnost 10. ledna 2008<ref name=životopis>Informace o Pražském kulinářském institutu a oficiální životopis Romana Vaňka</ref> a kde Roman Vaněk dodnes působí jako ředitel a lektor. O dva roky později spoluzakládá vydavatelství Prakul Production s.r.o. zaměřené na gastronomickou literaturu.

V té době také začíná být mediálně známou osobností. Objevuje se po boku Zdeňka Pohlreicha v několika dílech jeho pořadu „Ano šéfe!“ (TV Prima) a jako jeden z porotců kuchařské reality show Na nože! (TV Prima), kde působil i jako spolutvůrce námětu a odborný poradce. V té době se také odehrála epizoda zájmu bulvárních médií o "skvrny kolem očí" <ref name=skvrny>Článek v Blesku o skvrnách kolem očí Romana Vaňka</ref>. V reakci na toto bulvární téma vymyslel několik absurdních historek o údajném původu skvrn. Fakticky se jedná o hyperpigmentaci jako následek atopického exému<ref name=skvrny>13. komnata Romana Vaňka</ref>.

Ještě v době, kdy již byl uznávanou gastronomickou autoritou a přednášel na odborných školách, neměl oficiální vzdělání v oboru gastronomie. To si doplnil až v roce 2011 absolutoriem Střední školy gastronomické a hotelové v Praze Braníku, kde získal výuční list v oboru kuchař.

Dílo

Roman Vaněk je autorem námětů a producentem edice odborných kuchařských DVD pojmenované „Krok za krokem“ jež se prodávají v několika zemích světa<ref name=životopis>Informace o Pražském kulinářském institutu a oficiální životopis Romana Vaňka</ref>. V této edici v letech 2009 až 2011 vyšlo:

  1. Zapomenuté poklady české kuchyně (aneb jak to ta babička tenkrát vařila...) [1]
  2. Pokrmy k rodinnému stolu krok za krokem (Set 3 DVD se Zdeňkem Pohlreichem s celkem 5 hodinami a 27 minutami materiálu. Každé DVD obsahuje tištěné brožury se všemi postupy [2])
  3. Sushi krok za krokem (více než hodinový edukativní DVD projekt Pražského kulinářského institutu a šéfkuchaře Tomáše Hnátka [3])
  4. Grilování krok za krokem (Set 3 DVD s 4 a půl hodinami receptů pouze o grilování. [4])

Roman Vaněk je spoluautorem série kuchařských knih předních šéfkuchařů působících v České republice, kterou vydala v létech 2009 až 2010 Euromedia pod názvem "Bravo, šéfe!":

  1. Bravo, šéfe! Zdeněk Pohlreich vaří mezinárodní kuchyni Praha : Euromedia Group - Ikar, 2009. ISBN 978-80-249-1320-9 [5]. Kniha nabízí třicet předpisů mezinárodní kuchyně v podání Zdeňka Pohlreicha na předkrmy, saláty, polévky hlavní jídla a dezerty, osm z nich (kuřecích) podrobně představuje přiložené DVD.
  2. Bravo, šéfe! Riccardo Lucque vaří italskou kuchyni Praha : Euromedia Group - Ikar, 2009. ISBN 978-80-249-1324-7 [6]. Kniha popisuje pestrou škálu italských jídel od předkrmů po moučníky. Doprovodné DVD seznamuje s přípravou vybraných receptů.
  3. Bravo, šéfe! Dalibor Navrátil vaří francouzskou kuchyni Praha : Euromedia Group - Ikar, 2010. ISBN 978-80-249-1361-2 [7]. Dalibor Navrátil, který je nositelem francouzského rytířského řádu Chaine des Rotisseurs za přínos k moderní gastronomii, popisuje třicet receptů z ryb, drůbeže, zeleniny, masa, ovoce a další speciality francouzské kuchyně. Vybrané recepty jsou krok za krokem popsány na přiloženém DVD.
  4. Bravo, šéfe! Václav Frič vaří tradiční českou kuchyni Praha : Euromedia Group - Ikar, 2010. ISBN 978-80-249-1398-8 [8]. Výběr 30 receptů na pokrmy klasické české kuchyně od předkrmů až po moučníky. Postup přípravy je podrobně rozepsán a u osmi pokrmů je navíc možné vše shlédnout na přiloženém dvd.

Napsal cestopisnou knihu „S vařečkou kolem světa“ (Euromedia 2011)


Roman Vaněk je znalcem gastronomie, surovin a velkým strážcem jejich kvality a perfektně se stará o zázemí celé kulinářské instituce.


Je autorem dvou knižních bestsellerů „Poklady klasické české kuchyně“ (Prakul Production 2011) a „Kouzlo kuchyně Čech a Moravy“ (Prakul Production 2012). První uvedená kniha (Poklady) získala prestižní cenu „Nejlepší kuchařská kniha ČR 2012 na světové soutěži Gourmet World Cookbook Award 2012.

e spoluautorem knihy Sushi doma krok za krokem ( Prakul Production 2012), která se stala světovým finalistou v kategorii „Nejlepší japonská kuchařská kniha“ mezinárodní soutěže Gourmed Cookbook Awards 2012.

Přednáší na American Business Institute, mnoha konferencích, školách a institucích.

Je autorem námětu a zároveň průvodcem jednoho z nejsledovanějších českých internetových pořadů roku 2012 s názvem „Peklo na talíři“, který byl v roce 2012 oceněn na mezinárodním filmovém festivalu Life Sciences Film Festival cenou studentů a který se dočkal během necelého roku více než 27 milionů shlédnutí.

Sbírá jídelní lístky a staré kuchařské knihy.

Je ženatý a má dvě dcery Terezu a Kateřinu.

<ref name=DVD></ref>

Odkazy

Osobní nástroje
Jmenné prostory

Varianty
Akce
Navigace
Nástroje